Novosti

Kendo

Iaido

Seitei iaido Povijest iaidoa
Seiza No Bu
Biografija sensei-a

Galerija

O klubu

Wiki

Linkovi

Kontakti

 

Puni naziv stila Iaidoa koji se danas uvelike prakticira u središnjem Japanu jest Muso Jikiden Eishin Ryu što bi značilo "bez premca, božanski objavljen, istinski stil Eishina". Tradicija Eishin Ryu a stara je otprilike 450 godina što ju čini drugom borilačkom vještinom po starosti u Japanu.

Osnivač Eishin Ryu a bio je Hayashizaki Jinsuke Minamoto Shigenobu koji je živio u razdoblju od 1546-1621. na području današnje Kanagawa prefekture. Mnogi su povijesni detalji vezani uz njegovu ličnost sumnjivi i fikcija, no čini se vrlo vjerojatnim da je odrastao tijekom razdoblja konstantnih ratova te da je od rane mladosti bio sa brojnim školama mačevanja. Priča kaže da se zaputio u Yamagata prefekturu kako bi se molio za ispravan put i primio božansku inspiraciju za novu metodu izvlačenja sablje muso ken ("sablja inspirirana vizijom"). Bez obzira na okolnosti, činjenica jest da je osnovao vlastiti stil mačevanja i nazvao ga shimmei muso ryu, "božanski inspiriran, nenadmašiv".

Hayashizakijev Iaido otada je promijenio mnoge nazive no smatra se da je on osnova za dva glavna stila Iaidoa koji se danas prakticiraju: Eishin Ryu i Muso Shinden Ryu. Tijekom svake generacije glavni učitelj ili soke ima obvezu nadgledati i provoditi učenje, te je svaki soke imao vlastitog utjecaja na daljnji razvoj Iaidoa.

Eishin Ryu drži neprekinuti tradiciju od Hayashizaki Jinsukea kroz dvadeset i dvije generacije do današnjeg soke a, Ikeda Takashi Seiko, kojega je imenovao prethodnik Fukui Tarao soke.

Hayashizaki Jinsuke Minamoto Shigenobu

2 - Tamiya Heibei Narimasa
3 - Nagano Muraku Nyudo Kinrosai
4 - Momo Gumbei Mitsushige
5 - Arikawa Shozaemon Munetsugu
6 - Banno Dan-Uemon-no-Jô Nobusada
7 - Hasegawa Chikaranosuke Eďshin
8 - Arai Seitetsu Seishin
9 - Hayashi Rokudayu Morimasa
10 - Hayashi Yasudayu Seisho
11 - Oguro Motoemon Kiyokatsu
12 - Hayashi Masu-no-Jô Masanari
13 - Yoda Manzo Takakatsu
14 - Hayashi Yadayu Masataka
15 - Tanimura Kame-no-Jô Takakatsu
16 - Goto Masasuke Magobei
17 - Oe Masamichi Roshu
18 - Hokiyama Namio
19 - Fukui Harumasa Tekkotsu
20 - Kono Minoru Hyakuren
21 - Fukui Torao

Mnogi povijesničari Iaidoa se slažu da je inspiracija za naziv Eishin Ryu došla od glavnog učitelja sedme generacije, Hasegawe Chikaranosuke Eishina. Znakovi njegova imena isti su znakovi koji se koriste u nazivu stila.

Nakon jedanaest generacija škola se dijeli na dvije zasebne linije: danas jednu predvodi Saito Iamau, soke jedanaeste generacije Muso Shinden Ryu-a, a drugu Ikeda Takashi Seiko.

Uz Hasegawu Chikaranosuke Eishina vrlo je važno spomenuti još jednog od velikih majstora Oe Masamichi Roshu Sensei, 17. soke po redu. On je početkom 20. stoljeća prenio Ryu u moderno doba, te je brojčano standardizirao kate. Omori Ryu i Hasegawa Ryu forme stavio je u logičan slijed kao i kate Seiza No Bu i Tatehiza No Bu.

Također, postoje i drugi manje prakticirani stilovi Iaido a koji su proizašli iz umjetnosti Hayashizaki Jinsukea.

Danas u Japanu Eishin Ryu vježba između dvije i tri tisuće ljudi, a ima i sljedbenike diljem svijeta. Administracija sustava primarno vodi Eishin Ryu tradicionalni Savez na čijem se čelu nalazi soke, te All Japan Kendo Federation koja je zadužena za natjecanja i promocije u zvanja, između ostaloga i drugih stilova Iaidoa.