Novosti

Kendo

Što je kendo? Povijest Kendoa
Terminologija
Pravila
Zašto trenirati
Slaganje Hakame

Iaido

Galerija

O klubu

Wiki

Linkovi

Kontakti

 

Što je, zapravo, Kendo možemo započeti sa razmatranjem prvoga dijela riječi Kendo. Ken - znači oštrica, sablja, bez koje ta umjetnost ne može postojati. Danas se u modernom Kendo-u koristi bambusov štap -shinai i kada govorimo o sablji podrazumijevamo korištenje shinaia prema konceptu "katane" odnosno prave sablje. Pored tehničkog aspekta koja obuhvaća kontinuirani studij tehnika mačevanja jednako je važan moralni i socijalni aspekt koji Kendo kultivira. Obzirom da ima korijene u zen-budizmu izučavanje Kendoa može, individualno, predstavljati način života. To je predstavljeno drugim dijelom riječi Kendo, tj. Do - što znači put ili način.

Uniforma koju nose kendoke, tj. osobe koje treniraju Kendo, sastoji se od pamučne jakne - keikogi te hlača sa izrazito širokim nogavicama zvane hakama tradicionalno obojanih u nijansu indigo-plave boje. 

U modernom Kendou koristi se bambusov štap - shinai. Njegovom se upotrebom vježbanje uvelike olakšalo, a uz dodatnu pomoć zaštitnog oklopa  bogua neželjene su povrede gotovo uklonjene. Dizajn oklopa u velikoj se mjeri promijenio od tradicionalnih oklopa korištenih u bitkama. Prve inačice oklopa izrađivane su od tradicionalnih materijala poput bambusa, kože i različitih tkanina. Danas se uz iste koriste kompozitni materijali koji uvelike snižavaju cijenu cijeloga seta. Oklop se sastoji od nekoliko dijelova od kojih svaki pokriva jednu bodovnu zonu: 

 Ovakav je odabir bodovnih zona učinjen namjerno jer kao takve one predstavljaju dijelove tijela koja je najteže dohvatiti. 

 

 

 

 

Nije dovoljno da shinai samo udari protivnika već se zahtijeva ispravnost cijelog napada, tj. točno na bodovu zonu uz kontrolirani Kiai i odgovarajuću pozornost. Gruba bi se analogija mogla uzeti iz golfa kada se, primjerice, pogodak ne bi priznao zbog neispravnog zamaha palicom. Tri glavna elementa načelno čine Kendo: Kendo vježba (Keiko), Kendo natjecanja (Shiai) i Kendo Kata, izrežirani broj kretnji i rezova utemeljenih na tradicionalnim formama.

Unutar studija Kendoa nema mjesta egu. Veliki je mentalni uspjeh kendoke ujediniti se sa sabljom, tj. da duh, sablja (tj. shinai), tijelo i namjera djeluju kao jedno. Da bi to pokušao ostvariti kendoka konstantno prakticira tehniku kako bi se ista mogla primjeniti u danoj situaciji bez razmišljanja. Kendo nas podučava gledati stvari očima, trenutačno reagirati i donositi odluke. Tijekom vježbe ili natjecanja  nastojimo vrlo brzo reagirati i stvoriti inicijativu za vlastiti napad. Moramo promatrati protivnikove oči, srce i duh. Moramo ga vidijeti kakav on uistinu jest, a da bi to ostvarili neophodno je ukloniti ego. Mentalni je stav vrlo važan: on odlučuje da li ćemo pobijediti protivnika ili sami sebe.

Natjecanja u Kendou pružaju priliku iskušavanja tehnika i umijeća koja su razvila kroz svakodnevnu vježbu uz pomoć protivnika kao i vanjskog pritiska u obliku kaznenih bodova te vremenskog ograničenja. Stav odnosno gard koji se drži predstavlja jedan od esencijalnih elemenata Kendo meča, a sam ishod u konačnici ovisi o razlici mentalne snage između nas i protivnika. Također, vrlo su bitni Kiai i Maai. Kiai u Kendou; imati snažan kiai znači imati snažan duh. Njegova je svrha ukloniti sumnju, strah, oklijevanje i iznenađenje. Maai, doslovno preveden kao "udaljenost između", odnosi se na međusobni razmak i pravovremeno djelovanje. U bilo kojem trenutku nužno je kontrolirati prostor između nas i protivnika.  Kendo meč je niz akcija, bilo ofanzivnih ili defanzivnih, koje zahtijevaju konstantnu, neprekinutu koncentraciju. Kendo je kontinuirani trening uma i tijela i može biti doživotni studij koji nerijetko traje do 70-ih ili 80-ih godina života.

Kako bi se očuvala "čistoća" tehnika prakticira se Kendo kata. Vježbanje kate izvodi se bez zaštitne opreme uz pomoć drvene sablje - bokkena. Studij kate omogućuje kendoki razumijevanje temeljnih principa Kendo tehnika koje se, na kraju krajeva, primjenjuju i u natjecateljskom aspektu Kendoa. Možemo zaključiti da prakticiranje Kendoa i njegove filozofije nalaze primjenu u svakodnevnom životu; izgrađujemo pozitivan stav, vrlo brzo uočavamo probleme te manjkavost u stavu drugih ljudi.